Månedens Fjordhest Januar 2004
Linuús Monár
.

Linuús Monár er en utrolig snill, stødig og sprek 16 åring som er aktiv på mange felt. Han brukes til både sprang og voltige, men hovedsaklig til dressúr, middelalderturnering og túrridning. Linuús startet sin karriere som skolehest ved Fjordane Folkehøgskule i Nordfjordeid som fireåring, kjent under navnet Mónar. Deretter kom han ni år gammel til Trondheim som privathest, kjent under navnet Linus, og ble leid ut som skolehest på Vaadan Hestesportsenter året etter. Snill som han er, ble han mange rideskoleelevers store favoritt. I mai 2002 ble jeg hans :-) og han fikk navnet Linuús Monár, som en kombinasjon av begge hans tidligere navn. 

Linuús er medlem av historielaget Ordo Ignis sin riddergruppe. Hver fredag trener vi middelalderturneringens forskjellige øvelser med sverd, lett lanse og tung lanse. Linuús synes det er kjempegøy og med sitt kalde hode og stødige ben, klarer vi oss meget godt. For første gang siden middelalderen ble det lørdag 31.5.03 avholdt ridderturnering på Sverresborg i Trondheim. I autentiske kostymer og rustninger, stilte ni ryttere med sine hester til turnering, fem fra Ordo Ignis (Trondheim) og fire fra Frilanserne (Oslo). Det ble først konkurrert i quintain (støte mot skjold med tung lanse og unngå å bli truffet av motvekten), ringer (plukke ringer med lett lanse/spyd) og saracener (kutte kålhode med sverd). Her ble Linuús (og jeg) mester(e). Da var det mange av publikum som syntes det var skikkelig artig at det var med en "gammaldags" fjording blant de andre moderne edle hestene - og at han til og med vant. Fjordhesten kom tross alt til Norge før middelalderen, trolig for 15-20 000 år siden, og ble brukt av vikingene og senere av norske riddere i middelalderen. Mulig Linuús er den eneste fjordhesten som i dag brukes som "ridderhest" under "middelalderturneringer" (show og konkurranser)...?

Linuús er født 23.5.1987. Far er Brynjar 1774, mor er enten Ella 14448 eller Laila. Dersom det er noen som vet om Linuús Monár sin bakgrunn før han kom til Trondheim, blir jeg svært glad for mail (karin@fagerli.org). 

For mer info se:
http://fagerli.org/middelalder/Borgdagene_2003.html
http://fagerli.org/hest/linuus.html